Loading color scheme

Cart

Back

Μονόλιθος

Στην ταινία “2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος”, η ανθρωπότητα εξελίσσεται μέσω της επαφής της με μυστηριώδεις μαύρους Μονόλιθους.

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εξάλειψη των υπολοίπων έμβιων όντων, με τα οποία συμβιώνουμε σε αυτόν τον πλανήτη, έχουν περιέλθει σε κρίσιμο σημείο.

Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε δραστικά μέτρα για τους εαυτούς μας και για το περιβάλλον, αλλά μπορούμε;

Η αιτία για τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τώρα και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον είναι ο καπιταλισμός και ο άκρατος καταναλωτισμός που έχει φέρει. Η ανάγκη μας να καταναλώνουμε για να στηρίζουμε την οικονομία μας, που μεγαλώνει ενώ καταναλώνουμε και που πρέπει να καταναλώνουμε για να τη στηρίζουμε είναι ένας μεγάλος φαύλος κύκλος πού γίνεται εις βάρος του περιβάλλοντος.

Εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο ζωής μας οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, εκατομμύρια άνθρωποι θα καταδικαστούν σε φτώχεια, πείνα και μαζικές μεταναστεύσεις λόγω καταστροφής των σπιτιών τους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήδη, ένας νέος όρος έχει γεννηθεί, το ‘κλιματικό απαρτχάιντ’. Το 2018, στις μεγάλες πυρκαγιές στην Πολιτεία της Καλιφόρνια διάσημοι και μεγιστάνες πλήρωναν ιδιωτικούς πυροσβέστες για να σώσουν τις περιουσίες τους την ώρα που φτωχότεροι κάτοικοι αναγκάζονταν να βλέπουν ανήμποροι τις δικές τους να καταστρέφονται ολοσχερώς. Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα του κόσμου που έρχεται, όποιος έχει χρήματα θα επιβιώνει, οι υπόλοιποι θα είναι καταδικασμένοι.

Η κρίση του κορωνοιού που μας χτύπησε είναι ένα ακόμα καμπανάκι από το περιβάλλον και δεν θα είναι το μοναδικό ! Όσο ο άνθρωπος θα εισβάλει σε μέχρι πρότινος παρθένες περιοχής και ακολουθεί τακτικές μαζικής εκτροφής για την ζωική παραγωγή, οι επόμενες πανδημίες θα είναι πολύ κοντά

Αυτή είναι η ώρα που χρειαζόμαστε ισχυρές αποφάσεις και αυτή την ώρα η μοίρα των ανθρώπων έχει πέσει στα χέρια ηγετών όπως ο τέως πρόεδρος των USA Donald Trump που αρνιόταν κατηγορηματικά την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, και του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου που επιτρέπει να καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου ,Και φυσικά πολλών άλλων πολιτικών ηγετών πού απλώς δεν κάνουν τίποτα για χάρη της ανάπτυξης και της οικονομίας.

Βρισκόμαστε στην ποιο κρίσιμη καμπή του πολιτισμού μας ,οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε θα κρίνουν το μέλλον το δικό μας και όλων τον πλασμάτων που βρίσκονται στον πλανήτη μαζί μας, ο χρόνος που έχουμε είναι λίγος ,ακόμα προλαμβάνουμε, όχι όμως για πολύ, Θα τα καταφέρουμε?

Στην ταινία τον πλανήτη μας επισκέπτεται ένας μυστηριώδης μαύρος μονόλιθος και βρίσκει μια φυλή υποανάπτυκτων ανθρωποειδών, οι οποίοι με την βοήθεια του εξελίσσεται .Εάν δεν πάρουν έγκαιρα μέτρα την επόμενη φορά που θα μας επισκεφτεί ο μονόλιθος δεν θα έχουμε πάει στα αστέρια όπως την ταινία αλλά θα επισκεφτεί έναν άδειο κόσμο ,άδειο από κάθε μορφή ζωής.

Εάν αποτύχουμε αυτά που θα μείνουν πίσω στον άδειο από ζωή κόσμο θα είναι μερικές δίκες μας καρικατούρες μονόλιθων ,οι δικοί μας μονόλιθοι που θα συμβολίζουν σε έναν άδειο κόσμο την δική μας αποτυχία.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021